(+48) 784 594 994 LUB NAPISZ INFO@SISIANDME.PL.

ikona transport  DOSTAWA JUŻ W 24H

ikona skarbonka  DARMOWA WYSYŁKA OD 180 ZŁ

Ikona natury  NATURALNE KOSMETYKI

Wszystko co musisz wiedzieć o Olejku Arganowym
Wszystko co musisz wiedzieć o Olejku Arganowym

Skąd pochodzi olej arganowy?

Olej arganowy był używany od stuleci w rodzinnym Maroku. Powstaje on z ziaren drzewa arganowego. W samym Maroku drzewo to jest nazywane „drzewem życia”, ponieważ oferuje wiele korzyści nie tylko ludziom tam żyjącym, ale i całej faunie tej jałowej, pustynnej południowej krainy. Drzewo arganowe jest wykorzystywane nie tylko jako surowiec na opał, ale przede wszystkim w produkcji oleju, pochodzącego z ziaren drzewa, który ma zarówno zastosowania kulinarne, jak i kosmetyczne. Moglibyśmy rapsodować o jego lekko orzechowym smaku i wspaniałych walorach kulinarnych, jednak, dla celów tego wpisu, skupimy się na jego korzyściach zdrowotnych w kontekście pielęgnacji ciała i urody.

 

 

Substancje odżywcze

Olej arganowy składa się głównie z kwasów tłuszczowych i różnych związków fenolowych. Większość tłuszczu pochodzi z kwasu oleinowego i linolowego. Około 29–36% zawartości kwasów tłuszczowych w oleju arganowym pochodzi z kwasu linolowego lub omega-6 , co czyni go dobrym źródłem niezbędnego składnika odżywczego. Kwas oleinowy (omega-9), stanowi 43–49% składu kwasów tłuszczowych oleju arganowego. Dodatkowo jest bogatym źródłem witaminy E , która jest niezbędna dla zdrowej skóry, włosów. Ma również silne właściwości przeciwutleniające. Inne związki obecne w oleju arganowym, takie jak CoQ10 , melatonina i sterole roślinne, również odgrywają rolę w jego zdolności antyoksydacyjnej

 

Korzyści dla skóry i włosów

  • dobrze nawilża skórę,
  • wspomaga leczenie chorób skórnych -   posiada wiele właściwości leczniczych, w tym przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Obie pomagają zmniejszyć objawy szeregu różnych stanów zapalnych skóry, takich jak łuszczyca i trądzik różowaty,
  • wspomaga leczenie trądziku - "hormonalny" trądzik jest często wynikiem nadmiaru sebum spowodowanego przez hormony. Olej arganowy ma działanie regulujące ilość sebum na skórze. Po 4 tygodniach zauważysz różnice,
  • leczy infekcje skórne - jednym z tradycyjnych zastosowań oleju jest leczenie infekcji skóry. Ma zarówno właściwości przeciwbakteryjne, jak i grzybobójcze. Daje to możliwość leczenia i zapobiegania infekcjom bakteryjnym i grzybiczym skóry. Nałóż olej na dotknięty obszar miejscowo co najmniej dwa razy dziennie,
  • łagodzi atopowe zapalenie skóry -  AZS jest częstym schorzeniem z objawami, takimi jak swędząca, czerwona skóra. Badania wykazały, że miejscowe stosowanie oleju arganowego na dotknięty obszar może pomóc w leczeniu objawów. Zarówno witamina E, jak i naturalne właściwości zapalne zawarte w oleju arganowym mogą prowadzić do tego kojącego efektu,
  • zmniejsza ilość wydzielanego sebum - dzięki właściwościom zmniejszającym wydzielanie sebum, olej arganowy może pomóc zmniejszyć tłustość skóry. Przy regularnym stosowanie oleju lub kremu zawierającego olej (dwa razy dziennie) efekty można zauważyć już po 4 tygodniach,
  • silnie regeneruje i wygładza,
  • zapobiega i zmniejsza rozstępy - nałóż olej arganowy bezpośrednio na dotknięty obszar co najmniej dwa razy dziennie. Zrób to, gdy tylko podejrzewasz, że możesz zobaczyć rozstępy, aby uzyskać najlepsze efekty,
  • działa przeciwzmarszczkowo - olej arganowy od dawna stosowany jest jako zabieg przeciwstarzeniowy. Potwierdzono, że połączenie doustnego i kosmetycznego oleju arganowego doprowadziło do znacznego wzrostu elastyczności skóry. Spokojnie możesz również stosować olej tylko na skórę,
  • poprawia elastyczność skóry,
  • szybko się wchłania i nie zatyka porów,
  • opatrunek na suche kolana i łokcie,
  • pielęgnacja włosów - iidealnie nadaje się do olejowania włosów przed ich myciem w systemie OMO. W tym przypadku olej najlepiej nakładać na podkład np. wodę z miodem lub hydrolat. Nałóż go na wilgotne kosmyki po umyciu w celu zabezpieczenia końcówek- pamiętaj, aby najpierw zaaplikować olej na ręce, rozetrzeć, a dopiero potem - wetrzeć w końcówki włosów. Dzięki temu zwiększysz ich wilgotność i zmniejszysz łamliwość,
  • wcierka w skórę głowy -  dzięki dużej zawartości  witaminy E wspomaga porost włosów, 
  • tworzy barierę przed wolnymi rodnikami i zanieczyszczeniami,
  • działa antyzapalnie i chroni skórę (stigmasterol)

 

Czy jest to produkt bezpieczny?

Olej arganowy jest uważany za bezpieczny dla większości osób. Pamiętaj, że jest to produkt NATURALNY i u niektórych może powodować reakcje alergiczne. Przed użyciem zrób, proszę, test: nanieś olej na niewielki kawałek skóry i odczekaj 24h. Jeżeli Twoja skóra jest zaczerwieniona, piecze, czujesz dyskomfort, to nie jest to produkt dla Twojej skóry. Zawsze możesz go zużyć do włosów lub podarować komuś bliskiemu :)

 

Olejek arganowy, zwany Złotem Maroka jest wszechstronnym produkt kosmetyczny odpowiedni dla twarzy, ciała i włosów. Przypomnę:

• Olej arganowy jest naturalnym produktem z drzewa arganowego, które pochodzi z Maroka. Olej był używany od wieków zarówno do gotowania, jak i jako produkt kosmetyczny.
• Jest naturalnym emolientem,  pomoże zmiękczyć i nawilżyć skórę. Szybko się wchłania i  nie zatyka porów. Pomaga goić rany, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
 

 

Pamiętaj proszę, by używać najwyższej jakości produktów, najlepiej nierafinowanych i tłoczonych na zimno

A Ty do czego uzywasz olejku arganowego? 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl