Mydło do rąk Zimowe Aromaty, 250 ml
Opis
Mydło potasowe z serii Zimowe Aromaty zachwyci Cię swoim nietuzinkowym zapachem olejków eterycznych cynamon, pomarańcza, wanilia, goździki.
Mydło wzbogaciliśmy złotą miką aby dodatkowo cieszyła oko pięknym kolorem.
Co to jest mydło potasowe?
To mydło klasyczne, do którego produkcji zamiast wodorotlenku sodu (tak jak do mydeł w kostce) używa się soli potasu. Wyjściowo ma żółtobrązową barwę, lekki, mydlany zapach.
Kochamy naszą planetę i dbamy o środowisko, dlatego też użyta butelka została wykonana z materiału pochodzącego z recyklingu zwanym rPET.
woda - podstawa naszego mydła
olej rzepakowy - nazywany "oliwą północy" stymuluje procesy regeneracji skóry, bardzo bezpieczny i hipoalergiczny
gliceryna roślinna - wykazuje właściwości regenerujące i nawilżające
olej kokosowy - świetnie nawilża, regeneruje i natłuszcza suchą skórę łagodzi podrażnienia
olej rycynowy - zawiera dużą ilość witaminy E oraz kwasy omega 6. Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jest silnym przeciwutleniaczem, działa regenerująco.
wodorotlenek potasu - jest zasadą wykorzystywaną do produkcji mydeł potasowych
olejki eteryczne z cynamonu, pomarańczy, wanilii i goździków - zima zamknięta w butelce
mika złota- nadaje pięknego koloru, spokojnie kupujemy ją ze sprawdzonego źródła
Skład (INCI): Aqua, Potassium Canolate, Glycerin, Sodium Chloride, Potassium Cocoate,Potassium Ricinoleate, Citrus Sinensis Peel Oil Expressed, Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil, Eugenia Caroyphyllus Bud Oil, Vanilla Planifolia (Vanilla) Fruit Extract, Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxides, Cinnamaldehyde, Eugenol, Limonene, Linalool
Sposób użycia: Nanieś na mokre dłonie i delikatnie spień. Spłucz pod ciepłą wodą. Nie zapomnij o dokładnym umyciu dłoni, między palcami czy kciukami. Myj ręce przez co najmniej 30 sekund.
Opakowanie: rPET (pochodzący z recyklingu)
Przechowywanie: temperatura pokojowa, max 25 stopni Celcjusza
Pojemność: 250 ml
Jak się robi mydło potasowe? - w skrócie
Przepis jest podobny jak w przypadku mydła sodowego. Olej należy podgrzać do temperatury około 80 stopni Celsjusza, a wodę połączyć z wodorotlenkiem potasu (KOH). W tym momencie zajdzie gwałtowna reakcja chemiczna, na skutek której wytworzy się ług, a roztwór stanie się gorący.
Gdy obydwa płyny przestygną, powstały ług potasowy należy powoli wlewać do tłuszczu, mieszając łyżką. Następnie miksturę trzeba miksować blenderem do momentu, aż zgęstnieje. Co jakiś czas można przerwać blendowanie i powrócić do mieszania łyżką, aby nie spalić sprzętu. Może to trwać naprawdę długo. Tłuszcze muszą ulec zmydleniu, a pH masy mydlanej musi znacznie się obniżyć (aby przestała mieć właściwości żrące).
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.